Dýňová pečeně s bedlovými škvarečky
Oranžová sezóna je v plném proudu. Malé dýně získaly svoje jméno podle japonského ostrova Hokkaidó, kde se pravděpodobně poprvé objevily. Jejich kouzlo tkví v tom, že jsou doslova nadupané vitamíny a minerály a hlavně se nemusí loupat. Tepelnou úpravou jejich slupka měkne 😛
Na 3 porce budeme potřebovat:
Dýňová pečeně
- 1 menší dýně Hokaidó
- snítky rozmarýny
- sojová omáčka
- olivový olej
Bedlové škvarečky
- bedly v množství dle jejich velikosti – škvarečky jsou nejlepší z menších plodnic
- sojová omáčka
- kmín
- sůl
- olej
Postup:
Dýni omyjeme kartáčkem, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu i se slupkou rozkrájíme na kousky. Do pekáčku nalijeme trochu oleje, vložíme nakrájenou dýni a pokapeme jí sojovkou. Promícháme, aby se všechny kousky obalily jak olejem, tak sojovou omáčkou a poté posypeme odranou rozmarýnou.
Bedly očistíme, odstraníme nožky a poklademe jimi, olejem vymazaný, plech. Mašlovačkou potřeme kloboučky i z druhé strany olejem. Osolíme a okmínujeme.
Troubu rozpálíme na 180 st. C. Pokud máme možnost do ní vložit oba pekáčky, bude to prima. Nahoru pod gril dáme houby a dolů dýni. Pečeme obojí dozlatova. Dýně bude hotová asi o chvíli dřív, cca za 10-15 minut.