Risotto s hráškovým pyré a restovaným česnekem
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 300 g rýže Arborio
- 3/4 l zeleninového vývaru (nebo svařené 2 kostky bio zeleninového bujónu)
- 1,5 dl suchého bílého vína
- 50 g mraženého hrášku
- 40 g másla
- 30 g sýru parmazánového typu
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- olivový olej
Hráškové pyré
- 200 g mraženého hrášku
- 1/2 bio zeleninového bujónu
- 1/2 dl bílého vína
Na ozdobení
- 3 stroužky česneku
- několik bazalkových listů
- olivový olej
- několik lupínků sýra parmazánového typu
Postup:
Pokud nemáme pravý vývar, svaříme bujónové kostky v 3/4 litru vody. Cibuli nakrájíme najemno a česnek na plátky. Ve velkém kastrolu rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme za častého míchání zesklovatět spolu s česnekem. Přisypeme suchou rýži a lehce orestujeme, aby se celá obalila olejem a zatáhla se. Potom přilijeme bílé víno a za stálého míchání vydusíme. Potom vždy zalijeme 2 naběračkami vývaru, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Rýži je třeba velmi často míchat. Opakujeme až do stavu, kdy je rýže krémová, ale pevná na skus. Tehdy přidáme máslo, nastrouhaný sýr, mražený hrášek a hráškové pyré a důkladně promícháme.
Hráškové pyré si v mezičase připravíme následovně: v kastrolku přivedeme k varu 1,5 dl vody s půl kostky bujónu a trošičkou bílého vína. Přisypeme hrášek a dvě minuty povaříme. Rozmixujeme ponorným mixérem a vlijeme do risotta.
Na olivovém oleji orestujeme dorůžova na plátky nakrájený česnek s nahrubo natrhanými bazalkovými listy.
Risotto rozdělíme na talíře, ozdobíme orestovaným česnekem s bazalkou a sýrovými hoblinami.