Zelňáky
Na cca 46 ks budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 500 g kysaného zelí
- 200 g vepřového sádla
- 60 g škvarků
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky pepře
- sůl dle chuti
Postup:
Pokud jsou švarky velké, překrájíme je na malé kousky. V míse smícháme mouku, sůl, pepř, kmín a přidáme sádlo se škvarky a vymačkané, pokrájené zelí. Zaděláme vláčné, kompaktní těsto. Necháme pár minut odstát.
Desku kuchyňské linky posypeme trouchou mouky a těsto na ní rozválíme na plát silný cca 5 mm. Pomocí vykrajovátka tvoříme koláčky, které přendáme na pečící papír na plech. Zelí, které po stranách vyčuhuje, přitiskneme prsty nebo kuchyňským nožem k okrajům, aby se nepřipálilo.
Upečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C do slabě růžova, cca 15-20 minut.