Rajská polévka z čerstvých rajčat
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 500 g vyzrálých rajčat
- 200 ml rajčatového pyré
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 kostka zeleninového bio bujónu
- velká lžíce másla
- sůl, čerstvě mletý pepř
- čerstvý tymián
Zavářka
- 2 lžíce těstovinových písmenek
- sůl
Postup:
Cibuli rozkrájíme na kostičky a osmažíme jí v kastrolu na másle dorůžova. Přidáme prolisovaný česnek, na kousky rozkrájená, vroucí vodou spařená a oloupaná, rajčata. Tymián, bobkový list a nové koření vložíme do kousku gázy a zavážeme bílou nití. Tento balíček vložíme do rajčat. Není to sice nutné, ale ulehčí nám to na konci přípravy odstranění koření z polévky :P. Přidáme i bujon, rajčatové pyré, sůl a pepř. Chvilku restujeme, pak zalijeme asi litrem horké vody a vaříme přibližně 15 minut. Vytáhneme balíček s kořením a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Jsou-li rajčata nevýrazné chuti, můžeme ještě doladit citrónovou šťávou.
V mezičase si ve vedlejším kastrůlku uvaříme těstovinovou zavářku s kapkou olivového oleje a přidáme do polévky až na talíři.