Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 500 g vyzrálých rajčat
  • 200 ml rajčatového pyré
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 kostka zeleninového bio bujónu
  • velká lžíce másla
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • čerstvý tymián

Zavářka

  • 2 lžíce těstovinových písmenek
  • sůl

Postup:

Cibuli rozkrájíme na kostičky a osmažíme jí v kastrolu na másle dorůžova. Přidáme prolisovaný česnek, na kousky rozkrájená, vroucí vodou spařená a oloupaná, rajčata. Tymián, bobkový list a nové koření vložíme do kousku gázy a zavážeme bílou nití. Tento balíček vložíme do rajčat. Není to sice nutné, ale ulehčí nám to na konci přípravy odstranění koření z polévky :P. Přidáme i bujon, rajčatové pyré, sůl a pepř. Chvilku restujeme, pak zalijeme asi litrem horké vody a vaříme přibližně 15 minut. Vytáhneme balíček s kořením a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Jsou-li rajčata nevýrazné chuti, můžeme ještě doladit citrónovou šťávou.

V mezičase si ve vedlejším kastrůlku uvaříme těstovinovou zavářku s kapkou olivového oleje a přidáme do polévky až na talíři.