Na 3 porce (cca 40 ks knedlíčků) budeme potřebovat:

Knedlíčky

  • 100 g hrubé mouky (množství je přibližné a bude záležet na konzistenci tvarohu)
  • 2 tučné tvarohy (ne z vaničky)
  • 2 žloutky
  • poctivá špetka soli

Jahodový přeliv

  • 600 g zralých jahod
  • 50 g moučkového cukru
  • hrst čerstvé máty

Na dozdobení

  • zakysaná smetana

Postup:

Z tvarohu, mouky, žloutků a soli vypracujeme vláčné těsto. Přendáme jej do mikroténového sáčku a uložíme na hodinu odpočinout do lednice. Potom z těsta vytvoříme malé knedlíčky o průměru asi 3 cm a uvaříme ve vroucí vodě přibližně 5 minut – dokud všechny nevyplavou plus minuta. Hotové knedlíčky vylovíme cedníkem nebo děrovanou naběračkou.

Jahody omyjeme, odstraníme lístečky a v kastrolu rozdrtíme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Přisypeme cukr a chvilku zahříváme, aby se cukr rozpustil. Přisypeme posekanou mátu a odstavíme z ohně.

Uvařené knedlíčky rozdělíme na talíře, přelijeme jahodovým přelivem a ozdobíme zakysanou smetanou.