Na zahrádce se mi neuvěřitelně rozjela kudrnka, stále obrůstá dubáček a už jsou dozrálé i mrkve. Cestou z dovolené jsme s Kubou koupili krásné brambory, a tak vznikla tato večeře. Mňam jsem slyšela asi stokrát 😀

petrzel-pesto

Pečené brambory:

  • cca 3 střední brambory na osobu
  • 6 stroužků česneku
  • hrubě mletý pepř
  • kmín
  • sůl
  • olivový olej

Petrželkové pesto:

  • velká mísa petržele (použila jsem kudrnku), cca 90 – 100 g
  • plná hrst pažitky, cca 50 g
  • 150 ml olivového oleje
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 50 g spařených a oloupaných mandlí
  • sůl, pepř dle chuti
  • 1 lžíce citronové šťávy

Brambory omyjeme kartáčkem a nakrájíme na měsíčky. Každý brambor na 6 ks. Do vyššího plechu nalijeme olej, vložíme nakrájené brambory, posolíme, okmínujeme, opepříme a přidáme stroužky česneku rozkrájené na silnější plátky. Rukama promícháme, aby se brambory obalily v oleji a koření. Dáme do trouby rozpálené na 180 st. C a pečeme dozlatova, cca 35 minut.

Mezitím si do mixéru dáme spařené mandle a rozmixujeme na prášek. Přidáme olej, omytou a okapanou petržel bez silných stonků a omytou pažitku. Rozmixujeme. Přidáme parmezán a ještě promixujeme na pastu. Ochutíme solí, pepřem a citronem a ještě jednou promixujeme.