Drobenkový koláč s meruňkovým pyré
Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
Na těsto
- 190 g hladké mouky (v lepším případě určeném přímo na křehké těsto)
- 90 g ztuhlého másla
- 30 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 žloutek
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- kapka vanilkové esence
Na náplň
- 400 g meruněk
- 50 g třtinového cukru
- 2 vrchovaté lžičky škrobu
- 1 lžička koňaku
- špetka soli
Na drobenku
- 30 g ovesných vloček
- 30 g třtinového cukru
- 20 g ztuhlého másla
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Promícháme. Přidáme žloutek, pokrájené máslo, esenci a mléko. V této fázi použijeme kuchyňský robot, pokud vlastníme, a při vyšších otáčkách necháme těsto spojit. Pokud robot nemáme, těsto zpracujeme nejdřív vařečkou a potom hezky rukama.
Meruňky (můžeme využít i zásob v mrazáku) omyjeme, vypeckujeme a s cukrem a koňakem podusíme v kastrolu. Podušené meruňky rozmixujeme ponorným mixérem. Přimícháme škrob rozmíchaný ve 2 lžících vody.
Těsto namačkáme do máslem vymaštěné koláčové formy nebo ještě lépe – rozválíme na pečícím papíru, který i s těstem vložíme do formy. Tvar koláče si můžeme předem na pečící papír tužkou naznačit.
Do malé misky nasypeme vločky, cukr a máslo a prsty užmouláme sypkou žmolenku.
Na těsto nalijeme meruňkové pyré a žmolenkou posypeme. Dáme do trouby rozpálené na 180 st. C na 25-30 minut.