Bramborový salát
Těžko říct, čím si zasloužil bramborový salát tu čest, že je pokládán za součást tradičního českého vánočního menu. V české tištěné kuchařce se objevil až v roce 1924, tehdy ještě bez zeleniny. Jeho původ je ale složitější. Proslavil ho v Rusku pravděpodobě francouzský kuchař. Ať je to jakkoliv, bramborový salát je můj oblíbenec 🙂
Pro 5 osob budeme potřebovat:
- 50 g mraženého hrášku
- 5 trošku větších než středních brambor 🙂 varný typ A
- 3 kyselé okurky
- 2 šalotky
- 1 velká mrkev
- 1 větší petržel
- 1 lahůdková cibulka
- celer velikosti mrkve
- 1 majolka
- lžíce přepuštěného másla ghí nebo běžného másla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
Brambory i se slupkou uvaříme doměkka, necháme zcela vychladnout, oloupeme a nakrájíme nožem na kostičky. Osolíme a opepříme. Zeleninu omyjeme, oloupeme a nakrájíme ostrým nožem na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a zeleninu na něm orestujeme. Minutu před koncem přidáme do pánve i hrášek. Orestovanou zeleninu přidáme k bramborám, přidáme i nakrájenou šalotku, cibulku a okurku. Promícháme. Přidáme majolku a zlehka promícháme, aby se brambory i zelenina majolkou obalily.