Na 15 placiček budeme potřebovat:

  • 250 g kulatozrnné rýže (nebo sushi rýže)
  • 100 g uzeného lososa
  • 40 g tapiokové mouky (nebo hladké mouky, příp. škrobu)
  • 30 g másla
  • 1 vrchovatá lžíce čerstvého nebo mraženého kopru
  • 1 vrchovatá lžíce lněného semínka
  • 1 střední cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 vejce
  • 1 zeleninový bujon Würzl
  • pár kapek citronové šťávy
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olej

Salát

  • 1 balení polníčku
  • 4 menší mrkve
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • špetka soli

Postup:

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle. Přidáme na malé kousky rozkrájený česnek a ještě chvilku opékáme. Rýži na cedníku propláchneme a přesypeme do kastrolu. Promícháme, aby se obalila olejem, přidáme bujonovou kostku a 450 ml vody. Přiklopíme a dusíme, dokud se voda neodpaří. Bude to trvat přibližně 10 minut.

Mezitím si nakrájíme lososa na kousky, pokapeme ho trochu citronovou šťávou a přidáme ho do hotové, trošku zchladlé rýže. Do směsi vmícháme vejce. Přisypeme i kopr, lahůdkové droždí, len, sůl, pepř a mouku. Pořádně promísíme a lžící nabíráme kusy těsta, ze kterého tvoříme karbanátky. Osmažíme z obou stran na oleji.

Polníček propláchneme vodou a přendáme do salátové mísy. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na tenká kolečka. Z citronu vymačkáme šťávu a vidličkou vyšleháme s olejem, javorovým sirupem a solí. Zálivku přelijeme přes salát.

Rýžové placičky můžeme udělat i z rýže, která zbyde od minulého dne. Cibuli s česnekem orestujeme samotnou a rýži  k ní přidáme jen na chvilku na konci úpravy, aby se vše dohromady propojilo.