Raw makové kuličky
Jako první pravděpodobně ochutnali brusinky američtí Indiáni a jejich chuť vystihli i v názvu. Říkali jim „hořké bobule“. Používali je především k dezinfekci ran po zasažení jedovatým šípem a k léčení. Hawk…
Na cca 40 kuliček budeme potřebovat:
- 100 g sušených brusinek
- 100 g mandlí
- 80 g mletého máku
- 50 g kokosu + trocha na obalení kuliček
- 40 g medu
- 10 g kokosového tuku
Postup:
Mandle a brusinky namočíme asi na 4 hodiny do studené vody (každé zvlášť). Z brusinek vodu slijeme a mandle lovíme z vody a loupeme slupku. Nebojte, jde to docela dobře. Potom oboje vložíme do vyšší nádoby a rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme rozředit medem a kokosovým tukem. Když je hmota rozmixovaná, přidáme kokos a mletý mák a pořádně promícháme.
Lžičkou oddělujeme kousky a válíme kuličky, které obalujeme v kokosu. Uchováme v lednici a rychle spotřebujeme. Kuličky jsem dělala k snídani, ale pravděpodobně nám ozdobí i vánoční stůl 🙂