Vafle s dušenými hruškami
Na 10 vaflí budeme potřebovat:
- 200 g polohrubé mouky
- 130 g hladké mouky
- 450 g vlahého mléka
- 3 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vrchovatá lžíce třtinového cukru
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- špetka soli
Dušené hrušky
- 6 hrušek
- 20 g másla
- 3 lžíce koňaku
- 3 lžíce javorového sirupu
- 3 hřebíčky
- 1 lžička kukuřičného škrobu Gustin
- hrst sušených brusinek
- špetka mletého badyánu
- špetička soli
Připravíme si těsto na vafle. Do mléka rozmícháme cukr a žloutky, přidáme mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva a přilijeme rozpuštěné máslo. Vymícháme hladké těsto. Z bílků ušleháme sníh a opatrně jej do připraveného těsta vmícháme. Nahřátý vaflovač potřeme máslem a pomocí naběračky nalijeme přiměřené množství na plotýnku. Uzavřeme a pečeme, dokud nejsou vafle zlatavé.
Hrušky oloupeme, nakrájíme na plátky a na másle orestujeme. Přidáme koňak, brusinky, hřebíčky, badyán, sůl a javorový sirup a restujeme. Po chvilce zalijeme troškou vody, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Dle potřeby vodu stále po troškách přiléváme. Když už jsou hrušky měkké, vlijeme asi deci vody s rozmíchaných Gustinem a necháme zhoustnout.Vafle nakrájíme na dílky a na talířích polijeme ještě trochou javorového sirupu.