Makový koláč s jablečným pyré
Mák je tutově aktuální plodina do každé doby. Již pár tisíc let před Kristem si jeho uklidňujících účinků všimli Sumerové a používali odvar z makovic pro lepší spánek. Takže nacpěte se naším skvělým koláčem a šup odpočívat 🙂
Na pekáček od rozměrech 18 x 28 cm budeme potřebovat:
Drobenkové těsto
- 130 g špaldové mouky (příp. polohrubé)
- 100 g másla
- 30 g moučkového cukru (mám v něm naložený vanilkový lusk)
- špetička soli
- + navíc 20 g jemných ovesných vloček a 20 g slunečnicových semínek
Maková vrstva
- 200 g máku
- 40 g cukru
- 250 ml mléka
- 50 ml vody
- špetička soli
Jablečná vrstva
- 500 g jablek
- 30 g cukru
- 1 vrchovatá lžička Gustinu (kukuřičný škrob)
- špetička soli
Postup:
Mák pomeleme na makovém mlýnku a dáme do kastrolu vařit s mlékem, cukrem a troškou vody a soli. Svaříme téměř do zhoustnutí. Mák by neměl být úplně vysušený, ale vláčný.
Jablka oloupeme, odstraníme jadérka a nastrouháme nahrubo. Přendáme do jiného kastrolu a s 1 dl vody, cukrem a solí uvaříme doměkka. V půl deci vody rozpustíme Gustin a vmícháme do jablek. Prohřejeme a rozmixujeme ponorným mixérem.
Mouku s máslem, cukrem a špetičkou soli rozžmouláme na drobenku (robot nám může dost významně pomoct). Pekáček vymažeme máslem a na dno rozprostřeme 2/3 drobenky. Na drobenku vylijeme jablka a rozetřeme. Na jablka přendáme i mák, a také rozprostřeme po ploše.
Zbytek drobenky smícháme s vločkami a slunečnicovými semínky a posypeme celý povrch koláče. Strčíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 35 minut. Koláč má minimum těsta, který by ho drželo pohromadě, a tak ho necháme zcela vychladnout, nejlépe do druhého dne.