Makový dort s pudinkem
Zajímalo by mě, kdo kdy vymyslel pro sladkou směs mléka se škrobem a cukrem název pudink. Slovo „pudink“ pochází z francouzského „boudin“, což znamená „jelito“. A v tom jelitu bylo nacpané maso, buď s krví „black pudding“ anebo bez krve „white pudding“. Tak praví Wikipedie 🙂
Na dortovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:
Těsto a drobenka navrch
- 130 g polohrubé mouky
- 130 g másla
- 70 g špaldové mouky
- 50 g cukru (používám třtinový, ve kterém mám vložený rozpůlený vanilkový lusk)
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
Maková náplň
- 400 ml mléka (používám plnotučné)
- 200 g mletého máku
- 40 g cukru (používám třtinový)
- 1 lžíce rybízové marmelády
- špetka soli
Pudinková náplň
- 800 ml mléka (používám plnotučné)
- 30 g cukru
- 2 vanilkové pudinky (používám ty s pravou vanilkou)
Postup:
Umeleme si mák, nasypeme do kastrolu, zalijeme mlékem, přisypeme cukr a špetku soli a za velmi častého míchání uvaříme do zhoustnutí. K hotovému máku přimícháme marmeládu.
Na rozptylovací mřížce (vaříme-li na plynu) zahřejeme mléko. Sběračku teplého mléka odebereme do hrnečku, přisypeme cukr a pudinkové prášky a rozmícháme. Tuto směs vlijeme zpět do mléka a za stálého míchání svaříme dohusta. Necháme trošku zchladnout, ale průběžně mícháme, aby se nevytvořil škraloup.
Mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva, špetkou soli a pokrájeným máslem. Rozžmouláme na sypkou hmotu. Určitě práci ulehčí robot. Potom přidáme vejce a zpracujeme těsto. 1/4 těsta uloupneme, dáme do mikrotenového sáčku a strčíme do mrazáku. Zbytek těsta namačkáme na dno dortové formy, do které jsme přichytili pečící papír (strany vymažeme máslem) a vytáhneme asi 3 cm do výšky.
Na těsto rozetřeme vlažný mák a na něj nalijeme vlažný pudink. Povrch uhladíme a úplně navrch nastrouháme zbytek těsta z mrazáku. Povrch můžeme ještě lehounce pocukrovat třtinovým cukrem.
Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 45 minut. Před krájením musí být dort naprosto studený, nejlépe odležený v lednici.