Fazolové hamburgery
Děláte si doma někdy hamburgery? Zkuste je pro změnu z fazolí. Nejenže prospějete svému zdraví, ale bude vám to pravděpodobně i dost chutnat 🙂
- hamburgerové bulky
- fazole pinto (množství přibližně 2 hrnky vařených fazolí, vždy vařím celý pytlík najednou a zbytek dám do mrazáku)
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- strouhanka nebo jemné ovesné vločky na zahuštění
- 1 vařená mrkev
- kus vařeného celeru
- sůl, pepř, chilli
- mouka na obalení a olej na smažení
Na ozdobení:
- kečup, hořčice
- ledový salát
- červená paprika
- cibule
- kyselá okurka
- rajče
Fazole propláchneme a necháme 12 hodin máčet. Vodu vyměníme a uvaříme doměkka asi 1,5 hodiny. Vodu slijeme a požadované množství fazolí necháme řádně okapat. Potom pomeleme společně s vařenou zeleninou, cibulí a česnekem na mlýnku. Přidáme vejce, koření a strouhanku nebo vločky na zahuštění. Vlhkýma rukama tvarujeme hamburgry a otočíme v mouce. Smažíme na oleji z obou stran.
Hamburgerové bulky rozkrojíme, na spodní díl položíme hotový hambuger, ochutíme kečupem, hořčicí a obložíme zeleninou.