Bešamel se používá do mnoha skvělých jídel napříč Evropou. Dle názvu si můžeme myslet, že ho úplně poprvé a možná omylem připravil nějaký šikovný francouzský kuchař. Omyl, přátelé. Už ve 14. století se prý tato omáčka vařila v Itálii, ale svého jména se dočkala až o čtvrt tisíciletí později opravdu ve Francii. Jmenuje se po velkém labužníkovi, majordomovi Ludvíka XIV. – Louisovi de Béchameil.

Na 4 poctivé porce budeme potřebovat:

Masová vrstva

  • 500 g mleté vepřové plece
  • 1 velká cibule
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
  • 1 lžička červené kari pasty (nebo chilli koření)
  • 2 snítky rozmarýny
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 3/4 lžičky tmavého balzamikového krému
  • sůl
  • olej

Brokolicová vrstva

  • 1 růžice brokolice
  • sůl

Bešamel

  • 1 plná lžíce hladké mouky
  • 30 g másla
  • cca 1 dl vlažného plnotučného mléka
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Bramborová kaše

  • 8 středních brambor
  • cca 1,25 ml horkého plnotučného mléka
  • 30 g másla
  • 1 žloutek
  • sůl, kmín

Na krustu

  • 25 g strouhaného sýru parmazánového typu
  • 2 snítky rozmarýny

Postup:

Tento recept vypadá poněkud složitě, ale je náročný jen na logistiku. Nejdříve si připravíme zapékací misku a vytřeme jí olejem.

Do pánve nalijeme trošku oleje a orestujeme na něm pokrájenou cibuli s česnekem. Když začne růžovět, přidáme kari pastu a natrhanou rozmarýnu. Dále i mleté maso a vařečkou rozdělíme na kousky. Necháme svému osudu a občas zamícháme.

Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit do osolené vody. Do ponorného čajového sítka nasypeme kmín a přidáme ho k bramborám.

Maso poprášíme moukou a ještě chvíli restujeme. Pak zalijeme přibližně deci a půl vody a dusíme, až se nám lehce zhoustne omáčka. Ochutíme sojovkou a balzamikovým krémem, aby chuť masa byla výrazná. Už jen chvilku necháme probublat, případně ještě doředíme vodou.

Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky, osolíme a na pařáku vaříme asi 7 minut. Potom posekáme na kousky.

Maso přendáme do zapékací misky, posypeme brokolicí.

V kastrolku nasucho opražíme mouku na bešamel (nesmí se spálit), osolíme, opepříme a přidáme máslo. Když se máslo rozpustí a začně s moukou pěnit, zalijeme vlažným mlékem a metličkou vyšleháme v hladký krém. Vaříme do zkoustnutí a pak nalijeme na brokolici. Stěrkou roztáhneme ke stranám.

Z uvařených brambor slijeme vodu a vyndáme sítko s kmínem. Přihodíme máslo, přiklopíme pokličkou a až se máslo rozpustí, rozdrtíme brambory šťouhadlem. Pak přilijeme horké mléko a rozšťoucháme v hladkou kaši. Případně přisolíme a vmícháme žloutek. Kaši rozetřeme na brokolici, posypeme storuhaným sýrem a lístečky rozmarýny.

Zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 40 minut. Sýr shora zezlátne.

zapecene-maso-s-brokolici-pekac