Rebarbora je stoprocentně sezónní záležitost. Sbírat by se měla jen do svatého Jana. Měla jsem ještě 4 řapíky v lednici, takže adios rebarboros zase za rok 🙂

 Na pekáček 23 x 33 cm budeme potřebovat:

Těsto

  • 400 g zakysané smetany
  • 110 g polohrubé mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva

Drobenka a zdobení navrch

  • 4 řapíky rebarbory
  • 45 g třtinového cukru
  • 45 g polohrubé mouky
  • 20 g másla
  • hrst rozinek
  • hrst slunečnicových semínek

Postup:

Ušleháme vejce s cukrem a špetkou soli do řídké pěny, přidáme zakysanou smetanu a olej a ještě důkladně prošleháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a už jen rychle promícháme. Vylijeme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou.

Rebarboru omyjeme, oloupeme, nakrájíme na asi centimetrové (a užší) plátky, které nasypeme, spolu s rozinkami, na těsto. Z cukru, mouky a másla užmouláme prsty drobenku, kterou rozvrstvíme po rebarboře a zasypeme ještě slunečnicovými semínky.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C asi 25-30 minut.

A jeden tip pro vás, kteří rádi experimentujete. Zkuste upečený, mírně zchladlý koláč lehce pokapat šťávou z pomeranče 😉