Třešňová marmeláda s koňakem
První brandy vypálili z hroznů v 16. století Holanďané proto, že se víno v sudech na lodích kazilo. O několik desetiletí později je však trumfli Francouzi, kteří proces dvojitého pálení zdokonalili. Francouzi však stále dávají přednost dobrému vínu a většinu koňakové produkce vyváží do celého světa.
Na 4 střední skleničky budeme potřebovat:
- 1 kg vypeckovaných třešní
- 350 g cukru
- 1 Gelfix 3:1
- 1 plná lžíce koňaku (použila jsem Courvoisier)
- 1 plná lžíce citronové šťávy
Postup:
Třešně propláchneme a vypeckujeme. Doporučuju použít odpeckovač, práci to značně ulehčí. Vypeckované třešně nasypeme do kastrolu a dáme vařit na rozptylovač plamene. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme koňak a přivedeme k varu.
Odvážíme 350 g cukru. 2 lžíce z tohoto množství smícháme s Gelfixem. Když se třešně už asi 1 minutu vaří, vmícháme Gelfix s trochou cukru a vaříme další 2 minuty. Poté přimícháme cukr a častého míchání vaříme ještě asi 2 minuty. Přimícháme citronovou šťávu.
Plníme horké (stále máme zapnutý sporák pod ovocnou směsí), přes kovový trychtýř, do předem vyvařených skleniček. Čistou utěrkou otřeme okraj a zavíčkujeme. Na chvíli obrátíme dnem vzhůru.