Máma s babičkou na Nový rok vždy vařily čočku, aby se nás držely peníze. Znáte původ tohoto zvyku? Možná se čočka kdysi dávno používala jako platidlo, co myslíte?

  • 350 g zelené čočky
  • 1 mrkev
  • hrst mraženého hrášku a kukuřice
  • 1 bílá paprika
  • 1/2 červené papriky
  • 5 malých nakládaných baby okurčiček (Lidl)
  • 1 šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • nahrubo natrhaná nať hladkolisté petržele
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • citronová šťáva
  • olivový olej

Zelenou čočku opláchneme, namočíme na půl hodiny do studené vody. Sice by se máčet nemusela, ale mně osobně víc chutnají luštěniny, které jsou předem namočené. Potom vodu slijeme, zalijeme vodou novou, aby byla asi centimetr nad čočku a dáme dusit pod pokličku. Postupně vodu přiléváme až do doby, kdy bude čočka měkká.

Mrkev oškrábeme, nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme na pánvi na olivovém oleji. Po chvilce přidáme na plátky nakrájený česnek. A úplně před koncem mražený hrášek s kukuřicí.

Uvařenou čočku bez vody přesypeme do mísy. Přidáme jemně nakrájenou šalotku, orestovanou mrkev s česnekem a promícháme. Přisypeme také nakrájené papriky a okurky, osolíme, opepříme, okyselíme a zakápneme trochou oleje. Nakonec vmícháme petrželovou nať.