Věděli jste, že existuje stupnice, dle které se určuje pálivost papriček? Nazývá se SHU. V ní najdete, že SHU nula patří sladké červené paprice, která neobsahuje žádný kapsaicin, 5 000 SHU má známá jalapeno, 350 000 SHU obsahuje habanero a nejpálivější paprička na světě – Trinidad Scorpion Butch Tmá stupeň pálivosti téměř 1 500 000 SHU. A přátelé, tato kráska vyžaduje péči v rukavičkách, nejlépe pracovních. Má takové grády, že po muchlování s ní můžete skončit s puchýři na kůži.

Pro naše chilli fazole sáhněte klíďo jen po jalapenos 🙂

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 400 g uvařených velkých bílých fazolí
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 spařená a oloupaná rajčata
  • 200 ml rajčatového pyré
  • 60 g mražené kukuřice
  • hrst hladkolisté petrželky
  • 1 lžička červené kari pasty
  • 1 lžička koření Harisa
  • olej
  • sůl
  • hrnek jasmínové rýže + sůl + 1 a půl hrnku vody

Fazole namočíme den předem do studené vody a druhý den v nové vodě uvaříme doměkka. Výhodné je vařit najednou vždy celé balení a poté nasáčkovat na porce do mikrotenu a zamrazit.

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek do zlatavé barvy. Přidáme kari pastu, fazole, koření, sůl, nakrájená rajčata, kukuřici a zalijeme rajčatovým pyré. Povaříme asi 8 minut. Nakonec přimícháme omyté, nahrubo natrhané petrželkové listy.

V mezičase si uvaříme jasmínovou rýži. Rýži propláchneme několikrát vlažnou vodou. Poslední vodu slijeme, doplníme 1 a půl násobkem čisté vody, osolíme a uvaříme na rozptylovači plamene doměkka. Trvá to přibližně 10 minut.