Ve Wikipedii se dočtete, že na velkolepých hostinách milenky Ludvíka XV. Madame de Pompadour, nesměly chybět „špičky lásky“ – „point d´amour“, jak se říkalo špičkám chřestu, kteté tvarem připamínají falus. Oceňovali jejich nejlepší konzistenci a nejsilnější i nejlepší chuť.

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 40 ml šlehačky
  • 30 g másla
  • 3 vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 balíček chřestu
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 zeleninový bio bujon Würzl
  • sůl, čerstvě mletá pepř
  • kopr (čerstvý nebo mražený)
  • 1 bagetka
  • trocha oleje

Postup:

V kastrolu rozehřejeme máslo a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Chřest omyjeme, oškrábeme, odkrojíme dřevnaté konce a zbytek nakrájíme na malé kousky. K cibuli přisypeme mouku a chvilku restujeme. Zalijeme vlažnou vodu, asi 8 dl a chvilku povaříme. Přidáme pokrájený chřest, bujon a povaříme asi 5 minut. Dle chuti osolíme, opepříme a rozmixujeme ponorným mixérem. Zjemníme šlehačkou a zakysankou, prošleháme a necháme přejít varem. Ochutíme koprem a citronovou šťávou.

Na pánvi na troše oleje opečeme z obou stran na plátky nakrájenou bagetku.

Postupně po jednom připravíme ztracená vejce. Do do poloviny výšky kastrolu nalijeme vodu a přivedeme k varu. Osolíme a okyselíme octem. Vejce postupně rozklepneme do mističky. Lžící uděláme uprostřed vroucí vody vír a vejce tam rychle zvrhneme. Necháme vařit 2 minuty. Takto pokračujeme s dalším a dalším vejcem.

Tip:

Bílý chřest, na rozdíl od zeleného, se loupat nemusí. Pokud ho však oloupeme, polévka bude jemnější 😛