Je to sice italská klasika, ale počkejte, až toto výtečné jídlo podáte na stůl. Zapráší se po něm jako po sociálních dávkách a vy budete opět kuchařkou roku.

 Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 50 g slaniny
  • 2 střední cibule
  • 2 košťály řapíkatého celeru
  • 2 větší mrkve
  • 2 dc červeného vína
  • 1 plechovka konzervovaných rajčat
  • oregáno
  • čerstvá bazalka
  • parmezán
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Postup:

Cibuli a zeleninu nakrájíme najemno. Do většího hrnce nalijeme vydatně olivového oleje a jakmile se rozpálí orestujeme slaninu. Následně přidáme cibuli a až zesklovatí, přidáme pokrájenou zeleninu. Opět restujeme zhruba pět minut. Nyní příchází řada na mleté maso. Před přidáním do hrnce jej trochu pokrájíme a rozmělníme. Přidáme oregáno, pepř, sůl a přilijeme červené víno. Vaříme, dokud se víno nevydusí. Jakmile se víno téměř vyvaří, přidáme rajčata a zhruba deci, až dvě, vody (vodou můžete vypláchnotu plechovku od rajčat).

IMG_1567 2

Nyní stáhneme plamen zhruba na třetinu tak, aby omáčka jen mírně probublávala. Přiklopíme pokličkou. Za občasného zamíchání (zhruba co 20 minut) a případného dolévání vody vaříme cca tři hodiny.

Po třech hodinách sejmeme pokličku, přidáme najemno pokrájenou čerstvou bazalku a nakonec zhruba dvě hrsti nastrouhaného parmezánu.

Tip:

Pokud omáčky uděláte více (já ji dělám zpravidla z 1,5kg mletého masa), můžete ji následně zamrazit do menších porcí a mít tak boloňskou omáčku vždy po ruce.