Spaghetti Bolognese
Je to sice italská klasika, ale počkejte, až toto výtečné jídlo podáte na stůl. Zapráší se po něm jako po sociálních dávkách a vy budete opět kuchařkou roku.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 500 g mletého hovězího masa
- 50 g slaniny
- 2 střední cibule
- 2 košťály řapíkatého celeru
- 2 větší mrkve
- 2 dc červeného vína
- 1 plechovka konzervovaných rajčat
- oregáno
- čerstvá bazalka
- parmezán
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup:
Cibuli a zeleninu nakrájíme najemno. Do většího hrnce nalijeme vydatně olivového oleje a jakmile se rozpálí orestujeme slaninu. Následně přidáme cibuli a až zesklovatí, přidáme pokrájenou zeleninu. Opět restujeme zhruba pět minut. Nyní příchází řada na mleté maso. Před přidáním do hrnce jej trochu pokrájíme a rozmělníme. Přidáme oregáno, pepř, sůl a přilijeme červené víno. Vaříme, dokud se víno nevydusí. Jakmile se víno téměř vyvaří, přidáme rajčata a zhruba deci, až dvě, vody (vodou můžete vypláchnotu plechovku od rajčat).
Nyní stáhneme plamen zhruba na třetinu tak, aby omáčka jen mírně probublávala. Přiklopíme pokličkou. Za občasného zamíchání (zhruba co 20 minut) a případného dolévání vody vaříme cca tři hodiny.
Po třech hodinách sejmeme pokličku, přidáme najemno pokrájenou čerstvou bazalku a nakonec zhruba dvě hrsti nastrouhaného parmezánu.
Tip:
Pokud omáčky uděláte více (já ji dělám zpravidla z 1,5kg mletého masa), můžete ji následně zamrazit do menších porcí a mít tak boloňskou omáčku vždy po ruce.