Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 450 g rýže Arborio
  • 70 g mraženého hrášku
  • 40 g másla
  • 30 g strouhaného sýru parmazánového typu
  • 4 bio bujónové zeleninové kostky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 půlcentimetrové plátky pancetty
  • 2 dl bílého vína
  • 1 l horké vody
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • hrst čerstvých arašídů
  • bazalka na ozdobení

Postup:

Pancettu nakrájíme na kostičky. Čtvrtinu množství použijeme přímo do risotta a zbytek na zdobení.

Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm na drobno nakrájenou cibuli, menší část pancetty a pokrájený česnek. V jiném malém kastrolku zahřejeme vodu, ve které rozpustíme bujónové kostky. Když zesklovatí cibule, přisypeme suchou rýži (neoplachujeme) a za stálého míchání chvíli opékáme. Potom přilijeme víno a necháme vydusit. Poté opakovaně přidáváme po troškách vývar, vždy promícháme, přiklopíme a dusíme pod pokličkou. Když je rýže už trochu měkčí, přidáme opláchnutý hrášek. A opět postupně přiléváme vývar a dusíme. Od rýže neodcházíme, jde doslova o vteřiny. Rýže se nesmí převařit, ale musí zůstat tužší na skus. Úplně nakonec vmícháme nastrouhaný sýr a přidáme máslo. Dolijeme ještě zbytek vývaru a stáhneme ze sporáku.

Na pánvi na trošce oleje orestujeme zbytek pancetty a oříšků. Použijeme na ozdobení na talíři.