Krémové risotto s hráškem a pancettou
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 450 g rýže Arborio
- 70 g mraženého hrášku
- 40 g másla
- 30 g strouhaného sýru parmazánového typu
- 4 bio bujónové zeleninové kostky
- 3 stroužky česneku
- 2 půlcentimetrové plátky pancetty
- 2 dl bílého vína
- 1 l horké vody
- 1 cibule
- olivový olej
- hrst čerstvých arašídů
- bazalka na ozdobení
Postup:
Pancettu nakrájíme na kostičky. Čtvrtinu množství použijeme přímo do risotta a zbytek na zdobení.
Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm na drobno nakrájenou cibuli, menší část pancetty a pokrájený česnek. V jiném malém kastrolku zahřejeme vodu, ve které rozpustíme bujónové kostky. Když zesklovatí cibule, přisypeme suchou rýži (neoplachujeme) a za stálého míchání chvíli opékáme. Potom přilijeme víno a necháme vydusit. Poté opakovaně přidáváme po troškách vývar, vždy promícháme, přiklopíme a dusíme pod pokličkou. Když je rýže už trochu měkčí, přidáme opláchnutý hrášek. A opět postupně přiléváme vývar a dusíme. Od rýže neodcházíme, jde doslova o vteřiny. Rýže se nesmí převařit, ale musí zůstat tužší na skus. Úplně nakonec vmícháme nastrouhaný sýr a přidáme máslo. Dolijeme ještě zbytek vývaru a stáhneme ze sporáku.
Na pánvi na trošce oleje orestujeme zbytek pancetty a oříšků. Použijeme na ozdobení na talíři.