Mrkvový dort s kešu ořechy
Na dortovou formu o průměru 23 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 240 g mrkve
- 220 g polohrubé mouky
- 180 g oleje (váženo skutečně na váze)
- 130 g třtinového cukru
- 30 g vlašských ořechů
- 30 g kešu ořechů natural
- 2 velká vejce
- 1 vrchovatá lžíce ječného sladu (nebo medu)
- 1 vrchovatá lžíce zakysané smetany
- 1 a půl čajové lžičky jedlé sody
- 1 a půl čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 plná lžička skořice
- špetka soli
- máslo a polohrubá mouka na formu
Na ozdobení
- 1 šlehačka
- 1 smetanový čerstvý sýr
- 1 vrchovatá lžíce cukru s vanilkou
- šťáva z půlky pomeranče
- 1 ztužovač šlehačky
- 50 g kešu ořechů natural
Postup:
V kuchyňském robotu ušleháme do pěny vejce s cukrem. Mezitím si navážíme sypké přísady a smícháme dohromady spolu s posekanými ořechy. Omyjeme mrkev a větší část nastrouháme na jemném struhadle a menší na hrubém struhadle. Od této doby už nepoužíváme robota, ale pracujeme vařečkou. Do rozšlehaných vajec střídavě rychle přidáváme olej a sypké přísady. Nakonec vmícháme mrkev, smetanu a slad. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Těsto od středu nahrneme ke stranám, aby se nám v prostředku příliš nezvedlo.
Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 35 minut. Je-li dort hotový, zkontrolujeme zapíchnutím špejle. Pokud se na ní těsto nelepí, je hotovo.
Když dort vychladne, pokapeme celou plochu pomerančovou šťávou. Ve vyšší nádobě ušleháme šlehačku s cukrem a ztužovačem. Potom do hotové šlehačky přimícháme čerstvý sýr a dort potřeme silnější vrstvou krému. Posypeme posekanými, nasucho opraženými kešu ořechy.