Rýžový nákyp patří k našim oblíbeným jídlům a tento vznikl na přání malého synovce 🙂

  • 400 g jasmínové rýže
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 250 ml vody
  • 130 g másla
  • 4 vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 4 velká jablka
  • 5 meruněk (klíďo z mrazáku)
  • sůl
  • rýžový sirup
  • máslo a kokosová moučka na zapékací misku

Rýži propláchneme několikrát vodou, potom všechnu vodu slijeme. Do kastrolu k rýži přidáme odměřené mléko a vodu a uvaříme na rozptylovači plamene doměkka (cca 13 minut od doby, kdy se začne vařit). Potom rýži promícháme a necháme zchladnout. Mezitím si v kuchyňském robotu ušleháme změklé máslo se 4 žloutky, cukrem a špetkou soli do pěny. Bílky se špetkou soli ušleháme v tuhý sníh. Jablka oloupáme a nastrouháme na hrubém struhadle, meruňky nakrájíme na kostičky. Do zchladlé rýže vmícháme žloutkovou pěnu a nakonec lehce i bílkový sníh.
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Polovinu rýže rozprostřeme do zapékací misky, na ní nasypeme nastrouhaná jablka a kousky meruněk. Pokryjeme zbytkem rýže.

Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st.C dozlatova, což je přibližně 35 minut. Na talířích přelijeme rýžovým sirupem.

ryzovy-nakyp-prip

ryzovy-nakyp-pripr

ryzovy-nakyp-pripra