Rýžový nákyp s jablky a meruňkami
Rýžový nákyp patří k našim oblíbeným jídlům a tento vznikl na přání malého synovce 🙂
- 400 g jasmínové rýže
- 300 ml plnotučného mléka
- 250 ml vody
- 130 g másla
- 4 vejce
- 60 g cukru krupice
- 4 velká jablka
- 5 meruněk (klíďo z mrazáku)
- sůl
- rýžový sirup
- máslo a kokosová moučka na zapékací misku
Rýži propláchneme několikrát vodou, potom všechnu vodu slijeme. Do kastrolu k rýži přidáme odměřené mléko a vodu a uvaříme na rozptylovači plamene doměkka (cca 13 minut od doby, kdy se začne vařit). Potom rýži promícháme a necháme zchladnout. Mezitím si v kuchyňském robotu ušleháme změklé máslo se 4 žloutky, cukrem a špetkou soli do pěny. Bílky se špetkou soli ušleháme v tuhý sníh. Jablka oloupáme a nastrouháme na hrubém struhadle, meruňky nakrájíme na kostičky. Do zchladlé rýže vmícháme žloutkovou pěnu a nakonec lehce i bílkový sníh.
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Polovinu rýže rozprostřeme do zapékací misky, na ní nasypeme nastrouhaná jablka a kousky meruněk. Pokryjeme zbytkem rýže.
Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st.C dozlatova, což je přibližně 35 minut. Na talířích přelijeme rýžovým sirupem.