Zkoušeli jste někdy vypěstovat hlívu doma? Já jo. Dvakrát a pokaždé jsme měli po celém pokoji výtrusový prach. Od té doby si pro ní raději skočím do obchodu 🙂

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 1,5 dl olivového oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky Shoya
  • hrubě mletý pepř
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • medvědí česnek
  • 8 brambor
  • 1 dl olivového oleje
  • kmín
  • sůl
  • pár růžiček brokolice

Hlívu očistíme, odkrájíme tuhé nožičky a na hodinu namočíme do marinády z oleje, sojové omáčky, citronové šťávy, pepře a pokrájeného čerstvého nebo sušeného medvědího česneku.

Brambory oloupeme, pokrájíme na měsíčky a namočíme do vody, abychom vypláchli škrob. Potom usušíme v utěrce a promícháme v misce s olivovým olejem, kmínem a solí. Přendáme na plech a strčíme do trouby rozpálené na 180st. C na 25 minut. Během opékání obrátíme.

Hlívu necháme okapat a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. I tento plech strčíme do trouby, nad plech s bramborami a přepneme na gril. Pokud jsme vybaveni horkovzdušnou troubou, není to problém. Pokud máme klasiku, brambory odšoupneme na jednu část plechu a hlívu dáme péct na druhou část.

V mezičase uvaříme na páře mírně osolenou brokolici. Trvá to přibližně 5 minut.