Zeleninová polévka s drožďovými nočky
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 mrkev
- 1 menší petržel
- 1/4 menšího celeru
- kus pórku
- kousek brokolice
- máslo
- 2 zeleninové bio bujony
- 1,3 l vody
Drožďové nočky
- 2 kostky droždí
- máslo
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- hrnek jemných ovesných vloček
- pepř, muškátový květ, majoránka
Postup:
Zeleninu na polévku omyjeme, kořenovou zeleninu oškrábeme a nastrouháme na okurkovém struhadle. V kastrole rozpustíme máslo a na něm chvilku osmažíme zeleninu. Zalijeme 1,2 dl vody, přidáme nakrájený pórek a bujón. Necháme vařit asi 10 minut. Před vložením nočků přidáme drobounké růžičky brokolice.
Mezitím si v malém kastrolku rozehřejeme máslo, rozdrobíme do něj droždí a až se rozpustí a rozvoní, přidáme koření a lisovaný česnek. Stáhneme z ohně, přidáme vločky a vejce a umícháme v pevnější hmotu. Dvěma lžičkami tvoříme nočky, které vkládáme do vroucí polévky. Poté, co všechny nočky vyplavou na hladinu, je hotovo.