Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1/4 menšího celeru
  • kus pórku
  • kousek brokolice
  • máslo
  • 2 zeleninové bio bujony
  • 1,3 l vody

Drožďové nočky

  • 2 kostky droždí
  • máslo
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • hrnek jemných ovesných vloček
  • pepř, muškátový květ, majoránka

Postup:

Zeleninu na polévku omyjeme, kořenovou zeleninu oškrábeme a nastrouháme na okurkovém struhadle. V kastrole rozpustíme máslo a na něm chvilku osmažíme zeleninu. Zalijeme 1,2 dl vody, přidáme nakrájený pórek a bujón. Necháme vařit asi 10 minut. Před vložením nočků přidáme drobounké růžičky brokolice.

Mezitím si v malém kastrolku rozehřejeme máslo, rozdrobíme do něj droždí a až se rozpustí a rozvoní, přidáme koření a lisovaný česnek. Stáhneme z ohně, přidáme vločky a vejce a umícháme v pevnější hmotu. Dvěma lžičkami tvoříme nočky, které vkládáme do vroucí polévky. Poté, co všechny nočky vyplavou na hladinu, je hotovo.