Chuť a vůně tohoto koláče ve vás vyvolá vzpomínky na Vánoce. Je úžasný. Nenechte se vyděsit tím, že těsto je poměrně měkké, upečený a lehce zchladlý koláč je pak o to lepší 🙂

Na koláčovou formu o průměru 29 cm budeme potřebovat:

  • 145 g hladké mouky
  • 110 g změklého másla
  • 55 g cukru krupice s vanilkou (vanilkový lusk mám naložený ve sklenici s cukrem)
  • 50 g strouhaných vlašských ořechů nebo mandlí
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • trošku nastrouhané citronové kůry (buď v bio kvalitě nebo řádně naložené v octovo solném roztoku a omyté kartáčem)
  • jahodová marmeláda a 5 levandulových květů

Postup:

Ořechy vyloupeme a umeleme buď na strojku nebo rozmixujeme v mixéru. V kuchyňském robotu smícháme mouku s máslem, cukrem, ořechy, žloutkem a solí. Hotové těsto zabalíme do mikrotenu a necháme v lednici aspoň hodinu odpočinou. Potom oddělíme asi pětinu těsta a dáme jí na chvilku do mrazáku a zbylé těsto natlačíme do koláčové formy vyložené pečícím papírem (nebo formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou). Vytvarujeme tak, aby byly asi do centimetru zdvižené okraje. Povrch potřeme marmeládou, posypeme odranými kvítky levandule a přímo na koláč nastrouháme ztuhlé těsto z mrazáku.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C cca 25 minut.