Jahodový džem s rebarborou
Budete potřebovat:
- 800 g jahod
- 200 g rebarbory
- 350 g cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 balíček Gelfix 3:1
Postup:
Jahody omyjeme, odstraníme stopky a necháme okapat. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Kastrol položíme na sporák na rozptylovač plamene (máme-li plynový), vsypeme rebarboru a chvilku zahříváme. Přidáme jahody a necháme chvíli dusit. Odvážíme cukr, odebereme 2 lžíce a smícháme s Gelfixem. Do teplých jahod vsypeme tuto odebranou směs a šťouchadlem na brambory důkladně rozšťoucháme. Přidáme zbytek cukru a citronovou šťávu, promícháme a vaříme asi 3 minuty. Horké (stále kastrol s jahodami lehce zahřáváme) plníme do vyvařených horkých skleniček. Zavíčkujeme a na chvíli položíme dnem vzhůru, aby se víčka zatáhla.
Už jsme jednu skleničku stačili spořádat s palačinkami. Mňám! Ten je dobrý!