Vegetariánská nádivka s medvědím česnekem a kopřivami
Na formu 26 x 18 cm budeme potřebovat:
- 300 ml zeleninového vývaru (nebo 1 kostka bio zeleninového bujónu rozvařeného ve vodě)
- 190 g uzeného tempehu
- 60 g spařených a oloupaných mandlí
- 30 g másla
- 6 rohlíků
- 6 vajec
- 3 lžíce smetany
- 1 menší cibule
- velká miska směsi medvědího česneku a mladých kopřiv
- 1 lžíce sójové omáčky
- sůl, čerstvě mletý pepř
- špetka muškátového oříšku
- olej
- několik plátků másla na pokladení nádivky
- máslo a hrubou mouku na formu
Postup:
Nachystáme si zeleninový vývar. Rohlíky, cibuli a tempeh nakrájíme na kostičky. Rohlíky nasypeme na plech a necháme asi 15 minut okorat v troubě vyhřáté na 120 st. C. Bylinky omyjeme a posekáme na kousky. Mandle spaříme vroucí vodou, oloupeme a posekáme nadrobno.
Cibuli orestujeme na pánvi na troše oleje lehce dozlatova a přisypeme k ní tempeh. Ještě chviličku restujeme a zakápneme sojovkou.
Rozehřejeme máslo. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme sníh. Do žloutků nalijeme smetanu a rozehřáté máslo, osolíme, opepříme a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Vidličkou rozšleháme.
Okoralé kostičky rohlíků pokropíme vývarem a dlaněmi promícháme. Přisypeme všechny posekané bylinky, polijeme je žloutkovou směsí a promícháme. Přimícháme také nasekané mandle. Zlehka vmícháme bílkový sníh.
Formu vymažeme poctivě máslem a vysypeme hrubou moukou. Navrstvíme do ní připravenou směs a povrch lehce uhladíme. Poklademe plátky másla a zapečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, cca 35 minut.
Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky revue.