Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na formu 26 x 18 cm budeme potřebovat:

 

  • 300 ml zeleninového vývaru (nebo 1 kostka bio zeleninového bujónu rozvařeného ve vodě)
  • 190 g uzeného tempehu
  • 60 g spařených a oloupaných mandlí
  • 30 g másla
  • 6 rohlíků
  • 6 vajec
  • 3 lžíce smetany
  • 1 menší cibule
  • velká miska směsi medvědího česneku a mladých kopřiv
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • olej
  • několik plátků másla na pokladení nádivky
  • máslo a hrubou mouku na formu

Postup:

Nachystáme si zeleninový vývar. Rohlíky, cibuli a tempeh nakrájíme na kostičky. Rohlíky nasypeme na plech a necháme asi 15 minut okorat v troubě vyhřáté na 120 st. C. Bylinky omyjeme a posekáme na kousky. Mandle spaříme vroucí vodou, oloupeme a posekáme nadrobno.
Cibuli orestujeme na pánvi na troše oleje lehce dozlatova a přisypeme k ní tempeh. Ještě chviličku restujeme a zakápneme sojovkou.
Rozehřejeme máslo. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme sníh. Do žloutků nalijeme smetanu a rozehřáté máslo, osolíme, opepříme a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Vidličkou rozšleháme.
Okoralé kostičky rohlíků pokropíme vývarem a dlaněmi promícháme. Přisypeme všechny posekané bylinky, polijeme je žloutkovou směsí a promícháme. Přimícháme také nasekané mandle. Zlehka vmícháme bílkový sníh.
Formu vymažeme poctivě máslem a vysypeme hrubou moukou. Navrstvíme do ní připravenou směs a povrch lehce uhladíme. Poklademe plátky másla a zapečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, cca 35 minut.

Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky revue.