Mexický salát
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 baby salát
- 2 rajčata
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
- 1 bílá cibule
- šálek mražené kukuřice
- šálek červených fazolí
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky červené kari pasty (nebo chilli)
- 200 ml rajčatového pyré
- 1 lžička sojové omáčky
- olivový olej
Zálivka
- šťáva z půlky citrónu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
Postup:
Den předem namočíme fazole a druhý den slijeme vodu a fazole uvaříme doměkka. Nebo také můžeme mít fazole již předvařené v mrazáku (vždy uvařím luštěnin celý sáček a potom si je uvařené rozdělím do mrazáku na porce), případně použít z plechovky. Na pánvi rozehřejeme trošku olivového oleje a orestujeme na něm česnek rozkrájený na plátky. Přidáme zcezené fazole a prohřejeme. Okořeníme kari pastou nebo chilli kořením a přidáme i rajčatové pyré. Povaříme.
Mraženou kukuřici povaříme chviličku v osolené vodě (příp. použijeme konzervičku).
Baby salát rozebereme na listy a roztrháme je na menší kousky. Rajčata a papriky nakrájíme na kousky a smícháme. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozebereme na kroužky.
Z citroónové šťávy, oleje, cukru a soli vyšleháme vidličkou zálivku.
Na talíře rozdělíme zeleninu, pokropíme zálivkou, navrch rozdělíme fazolovou směs, posypeme kukuřicí a obložíme cibulovými kroužky.