Cuketový nákyp
5 (100%) 1 hlas(ů)

Cukety to k nám vzaly pěkně oklikou. S Kryštofem pěkně ze Střední a Jižní Ameriky přes Španělsko do Francie, následně do celého Středomoří, aby to k nám vzaly smykem přes Turecko při nájezdech Turků na Evropu.

Na 3 – 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 cuketa (trhám menší, které ještě nemají tvrdá semínka)
  • 2 malé mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 1 dl dětské krupičky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl, pepř
  • hrst bylinek – tymián, saturejka, oregano
  • 100 g strouhaného čedaru (30 g necháme na posypání nákypu)
  • 1/2 dl olivového oleje
  • hrubá mouka a máslo na pekáček
  • sušená rajčata naložená v oleji a zelenina na oblohu

Postup:

Cuketu omyjeme a nastrouháme na nudličky (V-krouhač), mrkev oškrábeme a také nastrouháme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zpěníme na pánvi na olivovém oleji spolu s lisovaným česnekem. Přendáme do mísy k cuketě, přidáme strouhaný sýr, krupičku, vejce, bylinky, sůl, pepř a promícháme. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, cuketovou směs tam nalijeme, měla by být max. 2 cm vysoká. Posypeme zbytkem strouhaného sýru a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 st. C na cca 25 minut, až povrch zrůžoví.

Chuť nákypu skvěle doplnila sušená rajčata.