Cuketový nákyp
Cukety to k nám vzaly pěkně oklikou. S Kryštofem pěkně ze Střední a Jižní Ameriky přes Španělsko do Francie, následně do celého Středomoří, aby to k nám vzaly smykem přes Turecko při nájezdech Turků na Evropu.
Na 3 – 4 porce budeme potřebovat:
- 1 cuketa (trhám menší, které ještě nemají tvrdá semínka)
- 2 malé mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 vejce
- 1 dl dětské krupičky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- sůl, pepř
- hrst bylinek – tymián, saturejka, oregano
- 100 g strouhaného čedaru (30 g necháme na posypání nákypu)
- 1/2 dl olivového oleje
- hrubá mouka a máslo na pekáček
- sušená rajčata naložená v oleji a zelenina na oblohu
Postup:
Cuketu omyjeme a nastrouháme na nudličky (V-krouhač), mrkev oškrábeme a také nastrouháme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zpěníme na pánvi na olivovém oleji spolu s lisovaným česnekem. Přendáme do mísy k cuketě, přidáme strouhaný sýr, krupičku, vejce, bylinky, sůl, pepř a promícháme. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, cuketovou směs tam nalijeme, měla by být max. 2 cm vysoká. Posypeme zbytkem strouhaného sýru a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 st. C na cca 25 minut, až povrch zrůžoví.
Chuť nákypu skvěle doplnila sušená rajčata.