Hummus s pita chlebem
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
Pomazánka
- 300 g vařené cizrny
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce tahini (sezamová pasta)
- citronová šťáva dle chuti
- pár lžic vody z uvařené cizrny
- hrst zelené petrželky
- sůl
- pepř
Pita chleba
- 250 g hladké mouky
- 125 ml vlažné vody
- 3 g sušeného droždí
- 1 lžička olivového oleje
- 1/2 lžička soli
- špetka cukru
Postup:
Cizrnu den předem propláchneme a namočíme do studené vody. Druhý den uvaříme v nové vodě doměkka.
Cizrnu s vodou, olejem, citrónovou šťávou, solí, pepřem a lisovaným česnekem dáme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Dobře nám k tomu může posloužit i ponorný mixér a vyšší nádoba. Do rozmixované hmoty vmícháme posekanou petrželku. Chutná teplá i studená.
Připravíme si placky. Ve vlažné vodě rozpustíme sušené droždí s trochou cukru a po chvilce vmícháme ostatní ingredience. Prohněteme vláčné těsto a přikryjeme čistou utěrkou. Na teplém místě necháme asi půl hodinky vykynout. Potom z něj uválíme váleček a nakrájíme na 6 malých dílků. Každý díl vyválíme na tenkou placičku a necháme odpočinout 10 min. pod utěrkou. Troubu rozpálíme na 200 st. C zároveň s plechem. Když je rozehřátá, vkládáme placky dovnitř na plech a pečeme cca 3 minuty. Placky neobracíme. Když se nafouknou a udělají se na nich zlatavé skvrny, jsou hotové.