Na 3-4 porce budeme potřebovat:

Pomazánka

  • 300 g vařené cizrny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • citronová šťáva dle chuti
  • pár lžic vody z uvařené cizrny
  • hrst zelené petrželky
  • sůl
  • pepř

Pita chleba

  • 250 g hladké mouky
  • 125 ml vlažné vody
  • 3 g sušeného droždí
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/2 lžička soli
  • špetka cukru

Postup:

Cizrnu den předem propláchneme a namočíme do studené vody. Druhý den uvaříme v nové vodě doměkka.

Cizrnu s vodou, olejem, citrónovou šťávou, solí, pepřem a lisovaným česnekem dáme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Dobře nám k tomu může posloužit i ponorný mixér a vyšší nádoba. Do rozmixované hmoty vmícháme posekanou petrželku. Chutná teplá i studená.

Připravíme si placky. Ve vlažné vodě rozpustíme sušené droždí s trochou cukru a po chvilce vmícháme ostatní ingredience. Prohněteme vláčné těsto a přikryjeme čistou utěrkou. Na teplém místě necháme asi půl hodinky vykynout. Potom z něj uválíme váleček a nakrájíme na 6 malých dílků. Každý díl vyválíme na tenkou placičku a necháme odpočinout 10 min. pod utěrkou. Troubu rozpálíme na 200 st. C zároveň s plechem. Když je rozehřátá, vkládáme placky dovnitř na plech a pečeme cca 3 minuty. Placky neobracíme. Když se nafouknou a udělají se na nich zlatavé skvrny, jsou hotové.