Norimberské klobásky, to je prostě pojem. Jejich receptura s názvem je krytá Evropskou unií. Historie klobásek je opředena romantickými legendami. Údajně jsou tak malé, aby se daly prostrčit klíčovou dírkou. Kdo a kam je strkal, v tom se pointy rozcházejí. No, nejpravděpodobnější bude asi fakt, že šlo především o prachy. A těch ani v 16. století nebylo nazbyt 🙂

  • 1 balení norimberských klobásek (Lidl)
  • 4 rajčata
  • 1 větší fenykl
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olej

Zálivka:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce růžového balzamikového krému
  • 1 lžička kvalitního octu – použila jsem ořechový
  • 1 lžička javorového sirupu
  • hrst hladkolisté petržele
  • sůl, čerstvě mletý pepř, tymián

Klobásky nakrájíme na menší kousky. Fenykl očistíme, omyjeme a nakrájíme na měsíčky, stejně jako oloupanou cibuli. Česnek nakrájíme na plátky. Rajčata nakrojíme ostrým nožem, spaříme vroucí vodou a oloupeme.

Do pekáče nalijeme trochu oleje, nasypeme do něj klobásky, fenykl, cibuli a česnek a upečeme v troubě dozlatova. Několikrát během pečení promícháme kovovou obracečkou. Před koncem pečení přidáme oloupaná rajčata nakrájená na osminky a ještě chvilku zahříváme.

Mezitím si připravíme zálivku z olivového oleje, balzamika, octu, javorového sirupu, pepře, soli a tymiánu. Upečené klobásky se zeleninou přendáme do mísy, přidáme nahrubo natrhanou petrželovou nať a zalijeme zálivkou. Promícháme a podáváme teplé. V režimu „do plavek“ se obejdeme me bez pečiva.