Cuketová sezóna nabírá na obrátkách a každého zahrádkáře jistě potěší neotřelý recept na využití tohoto „trifidího“ plodu :). Salát je tak chutný, že jsem musela přidělávat.

  • 4 menší cukety
  • 2 hermelíny
  • 4 stroužky česneku
  • sypké polévkové koření Wuerzl
  • olivový olej
  • sůl a pepř dle chuti, ale není nutné

Pokud použijeme mladé cukety, nemusíme je loupat ani vyndavat semínka. Prostě je jen omyjeme, podélně rozkrojíme napůl a půlky ještě na čtvrtky a ostrým nožem nakrájíme velmi tenké plátky. Na pánev nalijeme trochu olivového oleje a cuketu na něm postupně orestujeme, až chytí lehounce zlatavou barvu, ale bude ještě křupavá. Děrovanou naběračkou každou dávku vybereme, přendáme do misky vyložené ubrouskem, zasypeme polévkovým kořením a přendáme do misky, ve které budeme dělat salát. Do poslední dávky, která se bude restovat, prolisujeme také česnek. Do ještě teplé cukety nakrájíme na malé kousíčky hermelíny, které se teplem roztečou. Salát se dá jíst teplý i studený. Já preferuji vlažnou variantu.