Domácí bramborové gnocchi se smetanovou omáčkou z uzeného lososa
Syn odjel na dva dny k bratranci, a tak jsme si opět dopřáli rybku, kterou junior nemusí. Pustila jsem se do domácích gnocchi a smetanové omáčky s lososem. Výsledek úchvatný, chvála veliká. Prý pohlazení pro žaludek 🙂
Dvouhlavá porce:
- 450 g vařených moučných brambor (varný typ C)
- 50 g dětské krupičky
- 80 g hladké mouky
- 1 žloutek
- sůl
- 100 g uzeného lososa
- 200 ml šlehačky
- 1 šalotku
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- 1 lžička posekaného kopru
- 1 lžička citronové šťávy
- čerstvě mletý pepř
- půlka sušeného a v oleji naloženého rajčete
Brambory uvaříme v neosolené vodě doměkka. Nesmí se ale rozvařit. Raději je z ohně stáhneme chvilinku dřív, než jsou úplně měkké. Vodu slijeme a ještě horké oloupeme. Buď si vezmeme na pomoc vidličku, na kterou brambor při loupání napíchneme nebo přidržíme utěrkou. Co nejteplejší brambory také nastrouháme na jemném struhadle.
V mezičase dáme vařit do kastrolu osolenou vodu. Do nastrouhaných brambor přidáme žloutek, krupici a mouku a rychle rukama zaděláme těsto. Jen po dobu, která je pro spojení ingrediencí nezbytná. Těsto rozválíme rukama na váleček, který rozdělíme na 4 kusy. Každý kus potom na moukou vysypaném vále vyválíme na dlouhý váleček tlustí asi 1,5 cm a nakrájíme na cca 2 cm kousky. Poprášíme lehoučce moukou a vidličkou rozmáčkneme. Uděláme tím na gnocchi drážky, které lépe zadrží omáčku. Gnocchi po částech přendaváme do vroucí vody (aby se nám neslepily) a když vyplavou na hladinu, cedníkem je vylovíme a přendáme do mísy, do které jsme nalili lžíci olivového oleje. S každou uvařenou várkou vždy mísou zatřeseme, aby se kousky obalily olejem a neslepily se.
Šalotku rozkrájíme na kousky a na zbytku olivového oleje jí zpěníme. Zalijeme jí šlehačkou a povaříme. Lososa nakrájíme na nudličky a přidáme do šlehačky. Ochutíme prolisovaným česnekem, koprem, pepřem, solí a citronovou šťávou. Na talířích ozdobíme sušeným rajčetem.