Jemný kaštanový krém
Tímto výborným kaštanovým krémem mě na Štědrý den překvapili kluci. Nepřejte si vědět, jak dlouho trvala příprava 😀 😀
Na 5 porcí budeme potřebovat:
- 1 kg kaštanů
- 1 l kuřecího vývaru
- 100 ml šlehačky
- 4 plátky slaniny
- 2 lžíce másla
- 1 řapík celeru
- 1 pórek
- 1 středně velká mrkev
- 1 větší šalotka
- 1 bobkový list
- 1 snítka tymiánu
- ½ čajové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
Začneme tou horší prací, což je vyloupnutí kaštanů ze skořápky. Na vrchní části je nařízneme ostrým nožem do kříže a přibližně hodinu povaříme. Z uvařených kaštanů slijeme vodu a ještě horké se je snažíme oloupat. My bychom příště zvolili určitě koupi kaštanů už oloupaných 😀
Slaninu rozkrájíme na větší kousky a rozškvaříme jí v kastrolu dokud nebude křupavá a nepustí tuk. Bude to trvat cca 3 minuty. Přidáme máslo, nahrubo nasekanou šalotku, nahrubo nastrouhanou mrkev, na kousky nakrájený celerový řapík a pórek. Asi 10 minut povaříme.
Následně přidáme tymián, vývar, oloupané kaštany, bobkový list a přivedeme do varu. Když se začne polévka vařit, snížíme teplotu na střední stupeň. Povaříme zhruba 25 minut, dokud nejsou kaštany velice jemné. Sundáme z ohně a necháme zchladnout. Odstraníme tymián a bobkový list a ponorným tyčovým mixérem důkladně rozmixujeme. Poté chvilku povaříme na mírném ohni, pomalu přiléváme smetanu a ochutíme muškátových oříškem, solí a pepřem.