Dýňová polévka s pomerančem
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 malá dýně hokaidó nebo část větší dýně
- 1 cibule
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- pepř, sůl
- 1 kostka zeleninového bio bujónu
- 1 pomeranč
- trošička másla
- dýňová semínka
- dýňový olej na ozdobu a dochucení
- 1,3 l vody
- olej
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm pokrájenou cibuli. Dýni rozkrájíme na kostičky (hokaidó se neloupe) a přidáme do hrnce na cibuli posypeme kořením a solí, zamícháme a zalijeme teplou vodou. Přidáme bujonovou kostku, přikryjeme pokličkou a vaříme. Trvá to jen 10-15 minut. Mezitím si nasucho na pánvi opražíme dýňová semínka. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme. Z pomeranče ukrojíme dva plátky, které použijeme na zdobení a zbytek vymačkáme do skleničky. Pomerančovou šťávou dochutíme polévku, postupně přiléváme a ochutnáváme.
Plátky pomeranče překrojíme napůl a opečeme z obou stran na pánvi vytřené máslem. Polévku naservírujeme na talíři posypanou dýňovými semínky, politou troškou dýňového oleje a obloženou opečeným pomerančem.