Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 malá dýně hokaidó nebo část větší dýně
  • 1 cibule
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • pepř, sůl
  • 1 kostka zeleninového bio bujónu
  • 1 pomeranč
  • trošička másla
  • dýňová semínka
  • dýňový olej na ozdobu a dochucení
  • 1,3 l vody
  • olej

Postup:

V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm pokrájenou cibuli. Dýni rozkrájíme na kostičky (hokaidó se neloupe) a přidáme do hrnce na cibuli posypeme kořením a solí, zamícháme a zalijeme teplou vodou. Přidáme bujonovou kostku, přikryjeme pokličkou a vaříme. Trvá to jen 10-15 minut. Mezitím si nasucho na pánvi opražíme dýňová semínka. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme. Z pomeranče ukrojíme dva plátky, které použijeme na zdobení a zbytek vymačkáme do skleničky. Pomerančovou šťávou dochutíme polévku, postupně přiléváme a ochutnáváme.

Plátky pomeranče překrojíme napůl a opečeme z obou stran na pánvi vytřené máslem. Polévku naservírujeme na talíři posypanou dýňovými semínky, politou troškou dýňového oleje a obloženou opečeným pomerančem.