Dýňová polévka s červenou čočkou
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 250 g dýně hokaido
- 80 g červené čočky
- 2 brambory
- 2 zeleninové bio bujony
- 1 cibule
- 1 dl šlehačky
- 1 lžička kari koření
- 1 vrchovatá lžíce přepuštěného másla ghí (nebo máslo)
- 1,2 dl vody
- hrst dýňových semínek
- pár kapek dýňového oleje
Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na rozpuštěném másle. Přidáme oloupané, pokrájené brambory a nakrájenou dýni (hokaido se neloupe). Zasypeme kari kořením a chvilku opékáme. Přilijeme vodu, vsypeme propláchnutou čočku, přidáme bio bujony a vaříme asi 15 minut. Potom polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a necháme ještě 2 minuty provařit.
Dýňová semínka opražíme na suché pánvi a použijeme, spolu s dýňovým olejem, na ozdobení polévky na talíři.