Žemlovka s jablky a tvarohem
4 (80%) 4 hlas(ů)

Žemlovka  nebo taky zemlbába je považována za tradiční český majstrštyk. Ale co když je to původem Němka nebo Rakušanka? Možná je její název odvozen od německého die Semmel. Kdo ví… V každém případě žemlovku zná asi každý Čech :)

Na 5 porcí budeme potřebovat:

  • 6 jablek
  • cca 4 dl plnotučného mléka
  • cca 60 g másla
  • 2 vejce
  • 1 veka
  • 1 plnotučný tvaroh
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • 1 lžička škrobu nebo vanilkového pudinku a 1,5 dl vody
  • hrst rozinek
  • hrst vyloupaných vlašských ořechů
  • máslo a kokosová moučka na vymazání a vysypání zapékací misky
  • do dušených jablíček můžete přidat i trochu rumu nebo koňaku, čímž získá na přitažlivosti zvláště mužské části rodiny :)

Postup:

Zapékací misku vymažeme vydatně máslem a vysypeme kokosem. Veku rozkrájíme na plátky (z celé veky by jich mělo být asi 40). Ve 3 dl vlažného mléka rozkvedláme vejce, plátky veky v něm zlehka namáčíme a pokládáme vedle sebe na dno zapékací misky.

Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme jadérka a jablka nakrájíme na malé kousky. V kastrolu rozehřejeme polovinu másla a jablka na něm, spolu s rozinkami, podusíme. Když začínají měknout, přidáme skořici a posekané ořechy. Škrob rozmícháme s vlažnou vodou a nalijeme na jablíčka. Promícháme a lehce zahoustlou směs rozvrstvíme do misky na plátky veky.

Tvaroh smícháme se zbytkem mléka, vejcem a půlkou vanilkového cukru. Směs by měla mít takovou konzistenci, aby se s ní snadno polil povrch dušených jablíček.

Zbytek nakrájené veky opět postupně omočíme v mléce a vyskládáme na tvarohovou vrstvu. Veku posypeme zbytkem vanilkového cukru a trochou skořice. Rozehřejeme zbylé máslo a pokropíme jím povrch žemlovky.

Troubu rozpálíme na 170 st. C a dáme do ní zapéct žemlovku asi na 15 minut. Když začne povrch růžovět, přikryjeme misku kusem pečícího papíru a zapečeme dalších 15 minut. Na posledních pár minut, je-li to potřeba, papír zase sundáme, přidáme teplotu na 190 st. C a žemlovku necháme zezlátnout.

zemlovka-talir