Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovka nebo taky zemlbába je považována za tradiční český majstrštyk. Ale co když je to původem Němka nebo Rakušanka? Možná je její název odvozen od německého die Semmel. Kdo ví… V každém případě žemlovku zná asi každý Čech 🙂
Na 5 porcí budeme potřebovat:
- 6 jablek
- cca 4 dl plnotučného mléka
- cca 60 g másla
- 2 vejce
- 1 veka
- 1 plnotučný tvaroh
- 1 vanilkový cukr
- 1 vrchovatá lžička skořice
- 1 lžička škrobu nebo vanilkového pudinku a 1,5 dl vody
- hrst rozinek
- hrst vyloupaných vlašských ořechů
- máslo a kokosová moučka na vymazání a vysypání zapékací misky
- do dušených jablíček můžete přidat i trochu rumu nebo koňaku, čímž získá na přitažlivosti zvláště mužské části rodiny 🙂
Postup:
Zapékací misku vymažeme vydatně máslem a vysypeme kokosem. Veku rozkrájíme na plátky (z celé veky by jich mělo být asi 40). Ve 3 dl vlažného mléka rozkvedláme vejce, plátky veky v něm zlehka namáčíme a pokládáme vedle sebe na dno zapékací misky.
Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme jadérka a jablka nakrájíme na malé kousky. V kastrolu rozehřejeme polovinu másla a jablka na něm, spolu s rozinkami, podusíme. Když začínají měknout, přidáme skořici a posekané ořechy. Škrob rozmícháme s vlažnou vodou a nalijeme na jablíčka. Promícháme a lehce zahoustlou směs rozvrstvíme do misky na plátky veky.
Tvaroh smícháme se zbytkem mléka, vejcem a půlkou vanilkového cukru. Směs by měla mít takovou konzistenci, aby se s ní snadno polil povrch dušených jablíček.
Zbytek nakrájené veky opět postupně omočíme v mléce a vyskládáme na tvarohovou vrstvu. Veku posypeme zbytkem vanilkového cukru a trochou skořice. Rozehřejeme zbylé máslo a pokropíme jím povrch žemlovky.
Troubu rozpálíme na 170 st. C a dáme do ní zapéct žemlovku asi na 15 minut. Když začne povrch růžovět, přikryjeme misku kusem pečícího papíru a zapečeme dalších 15 minut. Na posledních pár minut, je-li to potřeba, papír zase sundáme, přidáme teplotu na 190 st. C a žemlovku necháme zezlátnout.
Mnam, to vypada paradne. Hledam tip na zemlovku a Toto vypada opravdu dobre. Super je pridat pry do zemlovky i med 🙂
Děkuji za pochvalu 🙂 . Řídký med na polití na talíři je určitě super. Přímo v receptu by vysokou teplotou přišel o cenné živiny. Proto radši do jídel dávám javorový, rýžový, kukuřičky sirup ap. 🙂