Co budeme potřebovat na rozměr 26 x 32 cm:

Korpus

  • 280 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce silné kávy
  • vanilkový prášek (dřeň z vanilkového lusku nebo aroma)
  • špetka soli
  • rybízová marmeláda

Poleva

  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 3 bílky
  • 2 lžíce silné kávy
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • špetička soli

Čokoládová poleva

  • 60 g hořké čokolády
  • 1 lžička čokoládového másla, kokosového tuku nebo másla (příp. ztužený tuk)

Postup:

Uvaříme si silnou přefiltrovanou kávu nebo espresso. Necháme si změknout máslo a následně smícháme se solí, vanilkou, moukou, cukrem, kávou a žloutky. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které necháme odpočinout v mikroténovém sáčku aspoň hodinku v lednici.

Přimlouvám se za to, abyste si na tento recept pořídili pečící papír, teda pokud jej ještě nemáte. Kus velikosti plechu si odstřihneme, položíme na něj těsto a válečkem rozválíme na co možná nejpravidelnější obdélník o rozměrech cca 32 x 26 cm. Případně strany nožem zarovnáme a odkrojené části nastavíme tam, kde je potřeba. Propícháme na několika místech vidličkou a zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C 10 minut.

V mezičase si připravíme polevu. Bílky zpěníme šlehačem, přidáme cukr a špetičku soli a ušleháme dohusta, až se začnou bílky vrásnit. Potom po kapkách přidáme silnou kávu a citrónovou šťávu.

Ještě horký korpus potřeme vydatně rybízovou marmeládou. Neměla by být přímo z lednice. Na marmeládu naneseme připravenou bílkovo-ořechovou polevu a stěrkou uhladíme. Dopečeme v troubě do zrůžovění, cca 8 minut.

Koláč necháme trochu zchladnout a nakrájíme krájecím kolečkem na řezy. Čokoládu s tukem rozpustíme ve vodní lázni a řezy pokropíme.