Ořecho-kávové řezy
Co budeme potřebovat na rozměr 26 x 32 cm:
Korpus
- 280 g hladké mouky
- 140 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 2 lžíce silné kávy
- vanilkový prášek (dřeň z vanilkového lusku nebo aroma)
- špetka soli
- rybízová marmeláda
Poleva
- 140 g mletých vlašských ořechů
- 100 g cukru
- 3 bílky
- 2 lžíce silné kávy
- 1 lžíce citrónové šťávy
- špetička soli
Čokoládová poleva
- 60 g hořké čokolády
- 1 lžička čokoládového másla, kokosového tuku nebo másla (příp. ztužený tuk)
Postup:
Uvaříme si silnou přefiltrovanou kávu nebo espresso. Necháme si změknout máslo a následně smícháme se solí, vanilkou, moukou, cukrem, kávou a žloutky. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které necháme odpočinout v mikroténovém sáčku aspoň hodinku v lednici.
Přimlouvám se za to, abyste si na tento recept pořídili pečící papír, teda pokud jej ještě nemáte. Kus velikosti plechu si odstřihneme, položíme na něj těsto a válečkem rozválíme na co možná nejpravidelnější obdélník o rozměrech cca 32 x 26 cm. Případně strany nožem zarovnáme a odkrojené části nastavíme tam, kde je potřeba. Propícháme na několika místech vidličkou a zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C 10 minut.
V mezičase si připravíme polevu. Bílky zpěníme šlehačem, přidáme cukr a špetičku soli a ušleháme dohusta, až se začnou bílky vrásnit. Potom po kapkách přidáme silnou kávu a citrónovou šťávu.
Ještě horký korpus potřeme vydatně rybízovou marmeládou. Neměla by být přímo z lednice. Na marmeládu naneseme připravenou bílkovo-ořechovou polevu a stěrkou uhladíme. Dopečeme v troubě do zrůžovění, cca 8 minut.
Koláč necháme trochu zchladnout a nakrájíme krájecím kolečkem na řezy. Čokoládu s tukem rozpustíme ve vodní lázni a řezy pokropíme.