Mandlové perníčky
Těmito vánočními perníčky obohatil náš repertoár Filip R., jeden z výherců naší soutěže se Zomato 🙂
- 250 g hladké mouky
- 125 g medu
- 100 g mandlí + mandle na ozdobu (také oloupané)
- 70 g másla
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce rumu
- 1/2 prášku do pečiva
- kůra z bio citronu
- perníkové koření
- vejce na potření
Postup:
Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Vysypeme je na ubrousek a necháme zaschnout. Umeleme na strouhankovém strojku. Smícháme s mouku, cukrem a práškem do pečiva, nastrouhanými mandlemi, vejcem, kořením a citronovou kůrou. Ve vodní lázni rozpustíme máslo s medem. Necháme chvilku zchladnout a promícháme s vejcem a rumem. Do sypké směsi nalijeme tekutou směs a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fresh fólie a necháme v lednici odpočinout.
Vyválíme na placku, vykrájíme požadované tvary, potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkou mandle. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C cca 5-7 minut.
Uložíme do papírové krabice a necháme za oknem pár dní zvláčnět.