Měšce z listového těsta plněné hruškami dušenými v koňaku
V pátek, den před START it! konferencí v Makro akademie, mi kurýr přivezl balíček. Jaké bylo mé překvapení, když z něj na mě vykoukly 2 hrušky, 1 žervé, balíček brusinek a balíček ořechů. A taky obálka s dopisem. V dopise byla zpráva od organizátora konference Chefstarter.cz, abych přidala maximálně 4 další přísady a vytvořila originální svačinku 😀
Na 12 měšců budeme potřebovat:
- 2 rozválená listová těsta
- 2 hrušky
- 1 žervé
- 10 vyloupaných vlašských ořechů
- 5 lžic koňaku
- hrst brusinek
- 1 lžička třtinového cukru
- šťáva z půlky citronu
Postup:
Hrušky omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Přesypeme do kastrůlku, přidáme koňak, posekané ořechy a brusinky. Přikryjeme pokličkou a dusíme. Když je koňak vydušený, ochutnáme a případně dochutíme cukrem a citronem. Směs necháme vychladnout.
Mezitím si rozpálíme troubu na 200 st. C a připravíme si listové těsto. Těsto vyndáme z obalů, rozprostřeme i s pečícím papírem po stole a přesahující konce pečícího papíru nastříháme na proužky, které podélně 2x přehneme. Vzniknou nám tím „stuhy“ na zavázání měšců. Těsto rádýlkem rozkrojíme podélně na poloviny a příčně na třetiny. Z každého těsta nám tím vznikne 6 čtverců.
Doprostřed každého čtverce dáme vrchovatou lžíci zchladlých hrušek. Prsty uchopíme rohy čtverců a zvedneme nahoru. Co nejelegantněji k sobě stáhneme volné okraje, přimáčkneme a převážeme papírovou stuhou.
Dáme do trouby a upečeme dozlatova, přibližně 12 minut.