Lívanečky se zapečenými borůvkami bez cukru
Tento recept patří u nás doma k těm TOP právě pro jeho sladce nesladkou chuť. Abych to upřesnil, nenajdete v něm štipku cukru, ale pokud chcete, můžete jej lehce pokapat medem. Navíc jde o jednoduchý recept na vydatný oběd, suroviny totiž naměříte hrníčkem. Závisí jen na vás, jak veliký hrníček použijete.
Na 3 porce budete potřebovat:
- 200g borůvek (nebo jiné bobule)
- 1 hrnek hladké mouky Babiččina volba, nejlépe dortová
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 1 hrnek mléka
- 1 větší vajíčko
- špetku mořské soli
- olej
- jogurt (používám tzv. živý jogurt, najdete v supermarketech)
Postup:
Do mísy dejte vajíčko, mouku, mléko a pořádné promíchejte stěrkou, aby hmota byla bez hrudek. Vsypte borůvky a s citem je do směsi přimíchejte.
Pánev zahřejte na mírném ohni (cca 1 minuta) a povrch potřete 1/2 lžící oleje. Hmotu nandávejte naběračkou tak, abyste vždy vytvořili dva menší terčíky, které se nebudou dotýkat (nedělejte veliké placky).
1-2 minuty z každé strany dozlatova, vytřít ubrouskem pánev, přilít znova 1/2 lžíce oleje a opakovat až do poslední kapky hmoty v míse.
Přesuňte na talíř, ozdobte lžící jogurtu (hustý) a polijte trochou medu. Pokud vám zbylo pár borůvek, přidejte je nahoru.
Dobrou chuť