Na koláčovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:

  • 130 g polohrubé mouky
  • 50 g změklého másla
  • 20 g cukru s naloženou vanilkou
  • 1 žloutek
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 30 g strouhaných mandlí
  • 1 dl šlehačky
  • švestky dle velikosti (měla jsem 6 obřích)
  • máslo na vymazání formy + 30 g na pokladení na povrch koláče
  • 1 lžíce třtinového cukru na posypání povrchu koláče

Maková náplň

  • 100 g máku
  • 200 ml mléka
  • 1 vrchovatá lžíce výrazné marmelády
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce koňaku
  • špetka soli

Postup:

Mák umeleme na makovém mlýnku, nasypeme do kastrolku, přidáme cukr, sůl, mléko a koňak a chvilku povaříme do zkoustnutí. Mák by neměl být hustý příliš, aby se dobře na drobenkové těsto roztíral.

Z mouky, másla, cukru, žloutku, prášku a soli připravíme vláčnou drobenku. Koláčovou formu vymažeme důkladně a silně máslem a 3/4 drobenkového těsta do formy natlačíme. Na těsto rozetřeme zchladlý mák.

Švestky omyjeme, odstraníme pecky a rozkrájíme je na čtvrtiny. Švestkami obložíme celou plochu koláče, pokapeme šlehačkou a posypeme zbylou drobenkou.

Mandle nameleme na ořechovém mlýnku a posypeme povrch koláče. Posypeme také třtinovým cukrem a poklademe slabými plátky másla.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 35 minut, až koláč zezlátne.