Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

  • 250 ml kefíru
  • 125 g hladké mouky
  • 100 ml oleje
  • 50 g celozrnné mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 plné lžíce kakaa
  • 1 lžička sody bicarbony
  • 1 vejce
  • špetka soli

Poleva

  • 3 lžíce meruňkové marmelády
  • 60 g čokolády na vaření
  • 100 g zakysané smetany

Postup:

V míse smísíme všechny sypké ingredience. V jiné nádobě prošleháme metličkou vejce s mlékem a olejem a přelijeme k sypké směsi. Rychle, ale důkladně promícháme v hladké těsto a vylijeme do koláčové formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 30 minut. Je-li buchta hotová, vyzkoušíme zapíchnutím špejle doprostřed koláče. Špejle po vytáhnutí nesmí být mazlavá.

Zchladlou buchtu potřeme marmeládou a pomažeme polevou. Polevu připravíme následovně: ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a přimícháme do ní zakysanou smetanu. Když je poleva hladká, naneseme jí ledabyle na koláč a necháme zatuhnout.

Kefírovku doma děláme od nepaměti, ale tuhle skvělou polevu jsem objevila na internetu. Našla jsem jí v několika receptech, takže nevím, jakému autorovi poděkovat 🙂