Kefírovka s čokoládovým krémem
Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
- 250 ml kefíru
- 125 g hladké mouky
- 100 ml oleje
- 50 g celozrnné mouky
- 50 g třtinového cukru
- 2 plné lžíce kakaa
- 1 lžička sody bicarbony
- 1 vejce
- špetka soli
Poleva
- 3 lžíce meruňkové marmelády
- 60 g čokolády na vaření
- 100 g zakysané smetany
Postup:
V míse smísíme všechny sypké ingredience. V jiné nádobě prošleháme metličkou vejce s mlékem a olejem a přelijeme k sypké směsi. Rychle, ale důkladně promícháme v hladké těsto a vylijeme do koláčové formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 30 minut. Je-li buchta hotová, vyzkoušíme zapíchnutím špejle doprostřed koláče. Špejle po vytáhnutí nesmí být mazlavá.
Zchladlou buchtu potřeme marmeládou a pomažeme polevou. Polevu připravíme následovně: ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a přimícháme do ní zakysanou smetanu. Když je poleva hladká, naneseme jí ledabyle na koláč a necháme zatuhnout.
Kefírovku doma děláme od nepaměti, ale tuhle skvělou polevu jsem objevila na internetu. Našla jsem jí v několika receptech, takže nevím, jakému autorovi poděkovat 🙂