Pokud se vám zdá, že je v moučníku málo cukru, vězte, že výrazná ostružinová marmeláda a citronová poleva mu dodají potřebnou chuť. Pokud ovšem rádi a hodně sladíte, cukru si přidejte 🙂

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 110 g cukru moučky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 70 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • hrst brusinek
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g moučkového cukru + 1 lžíce horké vody + 2 lžíce citronové šťávy + ostružinová marmeláda na polevu
  • máslo a hrubá mouka na vymazání pekáčku

Do kuchyňského robotu dáme vejce a cukr a chvíli našleháme. Přidáme zchladlé rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, mléko, rum a promícháme. Potom přisypeme brusinky a mouku s kakaem a práškem do pečiva. Už jen krátce smícháme a nalijeme do pekáčku (18×30 cm) vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C cca 15 minut. Je-li korpus upečený zjistíme zapíchnutím dřevěné špejle. Pokud se na ní těsto nelepí, je hotovo.

Moučník necháme chvilku vydýchnout, potom vyklopíme a necháme zchladnout. Povrch namažeme ostružinovou marmeládou a necháme pár minut zaschnout. Moučkový cukr ušleháme metličkou s horkou vodou a citronovou šťávou a rozetřeme na marmeládu.