Borůvkový koláč s drobenkou
Na koláčovou formu o průměru 30 cm budeme potřebovat:
Na těsto
- 190 g hladké mouky
- 90 g ztuhlého másla
- 30 g moučkového cukru s naloženým vanilkovým luskem
- 2 lžíce studeného mléka
- 1 žloutek
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 3 dl borůvek
Drobenka
- 40 g cukru krupice s naloženým vanilkovým luskem
- 40 g polohrubé mouky
- 20 g ztuhlého másla
Postup:
V míse smícháme mouku s nakrájeným máslem, cukrem, mlékem, práškem do pečiva, solí a žloutkem. Rychlostí blesku připravíme těsto, moc se s ním nemazlíme, aby se máslo zbytečně nerozteklo. Vlastníme-li kuchyňský robot, máme vyhráno.
Na kus pečícího papíru obkreslíme obrys koláčové formy a pomocí válečku do tvaru vyválíme těsto. Nebo prostě vymažeme formu máslem a vysypeme moukou a těsto do ní natlačíme. Asi o centimetr a půl zvedneme okraje. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a posypeme borůvkami.
V malé mističce užmouláme drobenku z tuhého másla nakrájeného na kousky, cukru a mouky. Sypkou drobenkou posypeme povrch koláče.
Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 30 minut.