Vepřový guláš
Když máte doma dva chlapy, občas se bez gulášku prostě neobejdete 🙂
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 500 g vepřové kýty
- 1 veliká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 1 bio bujónová zeleninová kostka
- 1 plná polévková lžíce sladké papriky
- 1 plná polévková lžíce majoránky
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 1/2 lžičky červené kari pasty nebo chilli
- 1/2 lžičky kmínu
- sůl, pepř dle chuti
- 1/2 dl oleje
- 1 polévková lžíce hladké mouky
Postup:
Na oleji necháme zezlátnout posekanou cibuli a poté přidáme maso nakrájené na kostičky. Na častého míchání necháme maso zatáhnout. Potom okořeníme paprikou, bobkovými listy, novým kořením, kmínem a ještě restujeme, až se vstřebá všechna voda. Podlijeme horkou vodou tak, aby bylo maso lehce potopené, přidáme rajčatové pyré a pod pokličkou dusíme. Kastrol musíme stále kontrolovat, aby se voda nevyvařila a maso se nespálilo. Přiléváme vodu vždy, když se téměř celá vypaří. Pokračujeme tak do té doby, dokud maso nebude měkké. Nakonec důkladně rozmícháme mouku s vodou a nalijeme do kastrolu. Přidáme také majoránku, lisovaný česnek, chilli, bujónovou kostku a dle chuti pepř, případně sůl. Chvíli povaříme, aby se zahustila omáčka.