Vepřová panenka pečená ve Schwarzwaldské šunce s houbovým ragú
5 (100%) 1 hlas(ů)

Ačkoliv se seznam ingrediencí může zdát předlouhý, je dobré si vše nachystat a pokrájet předem, protože nakonec je jídlo hotové doslova za pár minut.

 

Vepřová panenka:

  • 500 g vepřové panenky
  • 100 g Schwarzwaldské šunky
  • 3 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • půl lžičky třtinového cukru

Houbové ragú:

  • 400 g žampionů
  • 300 g hlívy ústřičné
  • kousek pórku
  • 3 velké stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce koňaku
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka třtinového cukru
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Salát:

  • baby salát
  • červená kapie
  • 1 mrkev
  • citronová šťáva z půl citronu
  • olivový olej
  • třtinový cukr
  • sůl

Předehřejeme si troubu na 170 st. C. Vepřovou panenku očistíme od tuku, posolíme, opepříme a lehce poprášíme cukrem. Na větší pánvi jí na trošce oleje necháme zprudka opéct ze všech stran. Na větším prkénku vyskládáme vedle sebe plátky šunky tak, aby každý druhý byl vždycky o kousek posunutý. To znamená, že při pohledu shora vytvoří po obou stranách „zuby“. Osmahnutou panenku potřeme hořčicí a zabalíme do šunky. Na plech položíme pečící papír a panenku na něj položíme volnými okraji šunky směrem dolů. V troubě upečeme po dobu 25-30 minut, podle toho, jak moc růžovou si jí přejete.

panenka-priprava

Mezitím ve větším kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm pokrájenou cibuli s česnekem a trochou cukru. Když začne cibule růžovět, zalijeme koňakem a přidáme na větší kousky nakrájené žampiony. Přisypeme i odraný tymián, sůl a pepř. Přidáme na větší kousky nakrájenou hlívu a pórek a ještě chvíli restujeme. Dochutíme hořčicí a citronovou šťávou.

Zeleninu omyjeme, zbavíme semínek a slupky. Salát natrháme, kapii nakrájíme na kousky, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Citronovou šťávu s olejem, cukrem a solí ušleháme vidličkou a přelijeme přes zeleninu.