Vepřová panenka pečená ve Schwarzwaldské šunce s houbovým ragú
Ačkoliv se seznam ingrediencí může zdát předlouhý, je dobré si vše nachystat a pokrájet předem, protože nakonec je jídlo hotové doslova za pár minut.
Vepřová panenka:
- 500 g vepřové panenky
- 100 g Schwarzwaldské šunky
- 3 lžičky plnotučné hořčice
- sůl, čerstvě mletý pepř
- půl lžičky třtinového cukru
Houbové ragú:
- 400 g žampionů
- 300 g hlívy ústřičné
- kousek pórku
- 3 velké stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 3 lžíce koňaku
- 4 snítky tymiánu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka třtinového cukru
- sůl, čerstvě mletý pepř
Salát:
- baby salát
- červená kapie
- 1 mrkev
- citronová šťáva z půl citronu
- olivový olej
- třtinový cukr
- sůl
Předehřejeme si troubu na 170 st. C. Vepřovou panenku očistíme od tuku, posolíme, opepříme a lehce poprášíme cukrem. Na větší pánvi jí na trošce oleje necháme zprudka opéct ze všech stran. Na větším prkénku vyskládáme vedle sebe plátky šunky tak, aby každý druhý byl vždycky o kousek posunutý. To znamená, že při pohledu shora vytvoří po obou stranách „zuby“. Osmahnutou panenku potřeme hořčicí a zabalíme do šunky. Na plech položíme pečící papír a panenku na něj položíme volnými okraji šunky směrem dolů. V troubě upečeme po dobu 25-30 minut, podle toho, jak moc růžovou si jí přejete.
Mezitím ve větším kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm pokrájenou cibuli s česnekem a trochou cukru. Když začne cibule růžovět, zalijeme koňakem a přidáme na větší kousky nakrájené žampiony. Přisypeme i odraný tymián, sůl a pepř. Přidáme na větší kousky nakrájenou hlívu a pórek a ještě chvíli restujeme. Dochutíme hořčicí a citronovou šťávou.
Zeleninu omyjeme, zbavíme semínek a slupky. Salát natrháme, kapii nakrájíme na kousky, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Citronovou šťávu s olejem, cukrem a solí ušleháme vidličkou a přelijeme přes zeleninu.