Už podle názvu nás napadne, že pljeskavice bude domovem v Jugoslávii. I když je původem ze Srbska, vaří se napříč celou bývalou Jugoškou. Je to směs vepřového a hovězího masa, v muslimských státech pochoppitelně vepřového vymění za jehněčí.

Na nepočitatelné množství porcí budeme potřebovat:

Pljeskavice

  • 500 g vepřové plece
  • 750 g hovězí kýty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 vééélká cibule
  • 1 lžička drcených chilli papriček
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky sypkého polévkového koření Würzl
  • velká hrst petrželky

Kuřecí řízečky

  • kuřecí stehenní řízky
  • 1 dl olivového oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • hrubě mletý pepř

Grilovaný zeleninový salát

  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • cherry rajčátka
  • olivový olej
  • sůl

Zálivka na salát

  • 1,5 dl olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového bílého krému
  • 1 lžička vinný ocet
  • 1 lžíce javorový sirup
  • 1/2 lžičky soli
  • hrubě drcený pepř
  • zelená petrželka

Rakouský bramborový salát

  • 6 brambor
  • 1 cibule
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce kvalitního octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • petrželka

Postup:

Maso na pljeskavici spolu s cibulí nameleme na masovém strojku. Přidáme olej, hořčici, sůl, pepř, chilli a posekanou petrželku. Důkladně promícháme a tvoříme placičky, které necháme v lednici uležet (nechala jsem vše přes noc).

Kuřecí řízky nakrájíme na malé řízečky, odblaníme a naložíme do marinády z oleje, citronové šťávy, sirupu, pepře a sojové omáčky.

Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme vypotit. Potom otřeme do ubrousku a naložíme spolu s kolečky cukety a cibule do oleje s trochou soli.

Zálivku vyšleháme z olivového oleje, balzamiko krému, octa, sirupu, soli, pepře a petržele. Měla by být hodně výrazná, ale záleží na chuti. Uschováme si jí do skleničky.

Brambory uvaříme ve slupce doměkka, ještě teplé oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a zalijeme olejem. V kastrolku zahřejeme ocet se solí, cukrem a pepřem, až se vše rozpustí a přilijeme k bramborám. Promícháme a dáme do lednice uležet.

Na roztopeném grilu ogrilujeme zeleninu z marinády a cherry rajčátka. Výhodou LotusGrillu je, že má uprostřed plechovou plotýnku, na které se dají grilovat drobné kousky, jako například česnek. Ogrilovanou zeleninu přendaváme do mísy, kde jí smícháme s připravenou zálivkou.

Ogrilujeme také pljeskavici a kuřecí řízky a podáváme s grilovaným zeleninovým salátem a studeným bramborovým salátem.

gril-jidlo